MENU

Bjarke Mogensen

undefined

Accordeonisten Bjarke Mogensen har siden han som 13-årig debuterede i en tysk tv-udsendelse som solist med München Symfonikerne markeret sig som en af de mest efterspurgte og alsidige musikere på den klassiske musikscene i Danmark. Mange husker nok Bjarke Mogensen som vinder af DR’s klassiske musikkonkurrence “Spil for livet”, hvor han overraskede både seere og jury med sit usædvanlige instrument og musikerskab. Hans unikke beherskelse af instrumentet har siden bragt ham rundt i hele verden, hvor han har gæstet store koncertsale som Concert Gebouw i Holland, Carnegie Hall i New York samt præsidentpaladset Kreml i Rusland.

Også som kammermusiker kom Bjarke bag på det danske musikliv, da han med sin accordeonduo, MYTHOS, gik af med sejren i P2’s kammermusikkonkurrence til tonerne af Stravinsky’s Petroushka udsat for kun de to instrumenter – og sågar arrangeret af duoen selv. International bevågenhed fik duoen også da de vandt kammermusikkonkurrencen i Almere, Holland, og deres debut udgivelse blev nomineret som Årets Danske Udgivelse i P2 radio. Bjarkes nuancerede spil og musikalske nysgerrighed har ført til en række andre kammermusikalske samarbejder med både anerkendte klassiske musikere som violinisterne Gidon Kremer og Augustin Dumay men også med kunstnere fra helt andre kanter af kulturlivet, heriblandt Steffen Brandt, Henrik Koefoed og Benny Andersen.

Bjarke Mogensens repertoire spænder vidt; fra egne kompositioner til arrangementer af klassiske værker over folkemusik og til helt nykomponerede værker for instrumentet. Gennem sin nysgerrighed og pionérarbejde med sit instrument, har Bjarke inspireret til tilblivelsen af mere end 50 nye værker – solo, kammermusik og koncerter for accordeon og symfoniorkester skrevet af nogle af tidens fremtrædende partiturkomponister, hvilket har bidraget til en betydelig udvikling af instrumentets repertoire og udtryksmuligheder indenfor en lang række musikalske genrer.

At Bjarke har været med til at ligestille accordeonet med de etablerede klassiske instrumenter blev især understreget da han modtog 1. prisen i European Brodcast Unions konkurrence for klassiske solister der blev fulgt af millioner af radiolyttere i hele Europa.

Bjarke Mogensen debuterede i 2012 fra Det Kgl Danske Musikkonservatoriums solistklasse og har siden været tilknyttet samme sted som underviser i accordeon og kammermusik.

En lang række cd-udgivelser med Bjarke Mogensen som solist findes udgivet på det nationale plade-selskab for ny, dansk musik, DaCapo Records samt det engelske pladeselskab Orchid-Classics.

I indeværende sæson har man blandt andet kunne opleve Bjarke Mogensen på sit specialbyggede kvarttoneaccordeon i Karsten Fundal og bandet Efterklang’s anmelderroste opera Leaves, men også i en helt nyinstrumenteret udgave af G. F. Händel’s Messias med vokalensemblet Musica Ficta og den progressive folkemusik kvartet Kottos. I august udkom soloudgivelsen Mobile – Works for solo accordion (Gateway Records) med musik specielt tilegnet Bjarke Mogensen af komponisten Martin Lohse. Albummet, som udkom på vinyl og cd, modtog 5 stjerner i Politiken med overskriften “Denne udgivelse vil omvende skeptikeren til ny klassisk musik”.

Bjarke Mogensen kan opleves lørdag d. 30. januar på NJORD New Nordic Music Biennale.

NJORD biennale 2016

TILMELD DIG NYHEDSBREV