MENU

Anna Thorvaldsdottir // Foto: Saga Sigurdardottir

FESTIVALKOMPONIST: ANNA THORVALDSDOTTIR 

På NJORD Biennale 2018 er islandske Anna Thorvaldsdottir composer-in-residence og en række af hendes værker opføres af de dygtigste danske og nordiske musikere og ensembler.

Anna Thorvaldsdottir (f. 1977) er en af de stærkeste, kunstneriske stemmer på den internationale musikscene lige nu, og har trods sin unge alder allerede opnået stor international bevågenhed og anerkendelse - senest i residens hos New York Philharmonics.

Anna Thorvaldsdottir kan siges at arbejde i et æstetisk mellemrum mellem den symfoniske tradition og lydkunstens konceptuelle univers, der ofte rummer både en billed- og en lydside. Hendes musik suger publikum ind i sin midte og lader tilhørerne blive en del af centrum på sin egen tyste, men insisterende facon.

Naturens dybder og vidder, landskabets konturer og planternes strukturer er ofte udgangspunktet for Thorvaldsdottirs musik – især den islandske natur, hvor hun er vokset op. 
Hun arbejder med store, soniske strukturer, der vidner om et enormt arkiv af indsamlede lydmaterialer, hvilket afspejler en unik sans for at lytte til landskabet og naturen. Musikken skildrer en flydende verden af lyde med en gådefuld lyrisk atmosfære og man fornemmer tydeligt Thorvaldsdottirs forkærlighed for klangstrukturer i de kontemplative og meditative værker.
Også naturens knoklede rodvækster, de såkaldte rhizomer, der forgrener sig under jordens overflade for at dukke op over overfladen i nye og overraskende former, har inspireret den unge islænding, hvilket udmønter sig i en gradvist udviklende musik, hvor forskelligt materiale forvandler sig over i hinanden, og divergerende elementer gribes af forskellige instrumenter i ensemblet og vokser organisk i nye retninger.

Temaet på NJORD 2018 - NORDIC NOIR - er vokset ud af Anna Thorvaldsdottirs gennempoetiske musik, som rummer både nordens mørke stemning og - til tider - en underspillet uhygge, og som samtidig er uforudsigelig og overvældende i sin kraft. 

På NJORD Biennale 2018 præsenteres Thorvaldsdottirs musik i nye, nordiske, tværkunstneriske samarbejder. Festivalen bliver den hidtil største præsentation af den islandske komponist i Danmark.

Anna Thorvaldsdottir har en master og en Ph.D. i komposition fra University of California, San Diego.
Hun har modtaget en række priser og udmærkelser, bl.a. Nordisk Råds Musikpris i 2012, Icelandic Music Awards i 2011, 2012 og 2016 og i 2015 blev hun valgt som New York Philharmonic's Kravis Emerging Composer - en pris som bl.a. indebærer en værkbestilling til det velrenommerede orkester.

"When you see a long sustained pitch, think of it as a fragile flower that you need to carry in your hands and walk the distance on a thin rope without dropping it or falling. It is a way of measuring time and noticing the tiny changes that happen as you walk further along the same thin rope. Absolut tranquility with the necessary amount of concentration needed to perform the task."

- Anna Thorvaldsdottir,
fra partituret til stykket

Læs mere om Anna Thorvaldsdottir på hendes hjemmesideundefined
Anna Thorvaldsdottir. 
Fotos: Saga Sigurdardottir

NJORD | 30. jan – 02. feb 2020 | København

NJORD er Københavns biennale for ny, nordisk kunstmusik. Biennalen samler i 2018 en række komponister, musikere, visuelle kunstnere, digtere, instruktører o.a. i nordiske samarbejder omkring en række tværkunstneriske projekter.

TILMELD DIG NYHEDSBREV