KØB BILLET
MENU

KOMPONISTER

EIVIND BUENE (NO)

Norske Eivind Buene (f. 1973) er ikke uden grund blevet beskrevet som en videbegærets og friktionens æstetiker. Som en sand kamæleon har han bevæget sig ind i mange forskellige kunstneriske verdener og udtryk og skabt musik, der bevæger sig i tværsnittet mellem klassisk notation og moderne improvisation med ekskurser til både poppen og litteraturens verden.

Uddannet ved Norges Musikkhøgskole og bosat i Oslo har han tidligere være composer-in-residence for Oslo Sinfonietta. Siden 2000 har han erhvervet sig som freelancekomponist foruden sin beskæftigelse som både kritiker og skønlitterær forfatter.

Buene har skrevet til en lang række både nationale og internationale ensembler og orkestre, såvel som hans musik er blevet fremført på prestigefyldte spillesteder som Carnegie Hall, Berlin Philharmonie og Centre Pompidou. Siden 2015 har Buene været assisterende professor ved Norges Musikkhøgskole.

Udover at skrive og komponere musik til solister, ensembler og orkestre indgår Buene ofte i samarbejder af mere eksperimenterende og improviserende art.

På NJORD 2020 er Buene repræsenteret med sin VIOLINKONCERT (2013) i en version for sinfonietta.

Finnur Karlsson (IS)

Finnur Karlsson er en islandsk komponist af kammer-, orkester- og vokalmusik med base i København. Finnur har en bachelorgrad i komposition fra Islands Kunstakademi og en kandidatgrad fra Det Kgl. Danske Musikkonservatorium.  

Karlssons vigtigste kompositionslærere har været Hans Abrahamsen, Úlfar Ingi Haraldsson, Atli Ingólfsson, Simon Løffler og Niels Rosing-Schow. Hans værker er blevet fremført af et væld af islandske og danske ensembler, herunder Esbjerg Ensemble, Islands symfoniorkester, og íTríó.

Sammen med komponisterne Bára Gísladóttir, Halldór Smárason, Haukur Þór Harðarson og Petter Ekman har han dannet komponistkollektivet Errata.

Finnur Karlssons musik kan opleves på Musikkens Markedsdag – LYDEN AF NORDATLANTEN.

KAIJA SAARIAHO (FI)

Den finske komponist Kaija Saariaho (f.1952) er en af vor tids betydeligste komponister. Karakteristisk for hendes musik er de transparente, organiske og ekspressive klangbilleder – ofte skabt med brug af elektroniske kompositioner blandet med akustisk musik.

Kaija Saariaho har studeret komposition ved Paavo Heininen på Sibelius Akademiet i Helsinki, hos Brian Ferneyhough på Freiburg Musikhochschule samt på IRCAM i Paris, hvor hun har været bosat siden 1982.

Før Saariaho uddannede sig som komponist, studerede hun både musik og kunst. Dette krydsfelt har således altid været et vigtigt omdrejningspunkt i hendes virke. Ofte henter hun inspiration uden for musikkens verden – det være sig i nattehimlen, naturen, kunsten eller litteraturen.

Kaija Saariaho har modtaget en lang række udmærkelser og priser for sin musik, herunder Nordisk Råds Musikpris i år 2000, en af verdens største priser – den amerikanske Grawemeyer Kompositionspris i 2003, Musical America Composer of the year 2008, Léonie Sonnings Musikpris i 2011 ved en koncert med DR Symfoniorkestret og i 2013 The Polar Music Prize sammen med den senegalesiske sanger og politiker, Youssou N’Dour.

På NJORD 2020 repræsenteres Kaija Saariaho ved åbningskoncerten LYDEN AF ARKTIS. 

LASSE THORESEN (NO)

I fem årtier har Lasse Thoresen (f. 1949) komponeret værker med dybe rødder i den nordiske folkesang og -musik og markeret sig som en virtuos fornyer af selvsamme.

Med inspiration i folkemusikken, fransk spektralmusik, konkretmusikkens fader Pierre Schaeffer og den amerikanske komponist Harry Partch er Lasse Thoresen blevet beskrevet som en modsætningernes komponist. Med sine værker, der tæller både kammerværker, symfonier og kor- og vokalværker har han demonstreret en exceptionel stilistisk bredde samt evnen til at få det tilsyneladende uforenelige til at forenes.

Folkemusikkens særegne harmonier og rytmer blander sig med europæisk avantgarde, når Lasse Thoresen gang på gang komponerer grænsesprængende værker, som på utraditionel vis udfordrer og reflekterer konventionerne i den vestlige kunstmusik.

Centralt i Thoresens arbejder er ligeledes afsøgningen af musikken som artikulationsform.

Komplekse klangstrukturer og forskellige inspirationskilder udvikler sig i Thoresens hænder til erfaringsrum, der udsiger noget universelt om menneskets eksistens, ånd og natur. Således løber der igennem Thoresens samlede virke en understrøm af utæmmet naturkraft og en konstant sensibilitet over for menneskets åndelige dimensioner.

Lasse Thoresen er professor i komposition ved Norges Musikkhøgskole, hvor han har undervist i komposition, sonology og elektroakustisk musik siden 1975.

Han har modtaget et væld priser og udmærkelser både nationalt og internationalt. Bl.a. Norwegian Society of Composers’ ”Composition of the Year” award i 1981, 1992, 1994, kritikerprisen i 1987, Prix Italia, Prix Jacques DURAND og i 2010 blev han tildelt den prestigefyldte Nordisk Musikpris for sit banebrydende arbejde med vokalteknikker sammen med vokalsekstetten Nordic Voices i værket Vocal sextet op. 42.

På NJORD Biennale 2020 optræder Lasse Thoresen som årets festivalkomponist og vil derfor være repræsenteret ved utallige lejligheder.

 

Niels Rosing-Schow (DK)

Niels Rosing-Schow (f. 1954) er uddannet i teori og musikhistorie samt komposition fra Det Kongelige Danske Musikkonservatorium (1987). Herefter fulgte et kortere ophold i Paris, som fik afgørende betydning for komponistens fremtidige musikalske orientering.

Han fik et tæt forhold til den græsk/franske komponist Iannis Xenakis’ musik og blev desuden introduceret til den tidlige franske spektralmusik gennem nogle forelæsninger af den franske komponist Tristan Murail. 

Spektralmusikkens principper har i høj grad præget Rosing-Schows musik, som kendetegnes ved sammensmeltningen af parametrene klangfarve og harmonik samt af en overvejende procesbaseret formtænkning.

Niels Rosing-Schow har en omfattende produktion bag sig inden for de fleste værkkategorier, og hans musik bliver ofte opført i Danmark og i Europa.

Outi Tarkiainen (FI)

Outi Tarkiainen (f. 1985) er blevet udnævnt til en af sin generations fremmeste komponister. Om hendes musik har musikkritikeren Andrew Mellow sagt: ”Outi Tarkiainen er af ​​en ny generation af komponister, hvis værker vidner om verdenen omkring dem, og hvis musik engagerer publikum, mens de fremmer kunstformen uden kompromis.” 

Som komponist har Outi Tarkiainen baggrund både i den modernistiske lejr og i jazzlejren. Flere af hendes værker udviser på en dybt instinktiv måde en organisk, innovativ dialog mellem disse to traditioner.

Tarkiainens musik udføres ofte i udlandet. Hendes saxofonkoncert Saivo blev nomineret til Nordisk Råds Musikpris 2018. Outi Tarkiainens seneste værk for orkester, Midnight Sun Variations, bestilt af BBC Philharmonic og National Arts Center Orchestra fra Canada, blev premiere på BBC Proms Festival i august 2019. 

På NJORD 2020 opføres Outi Tarkiainens værk They Walked Side by Side under koncerten NORDISK NATURLYRIK.  

Per Gunnar Petersson (SE)

Per Gunnar Petersson (f. 1954) er en prisvindende svensk komponist, organist og korleder. Han har mere end 90 preludier og omkring 100 kompositioner bag sig.

Petersson komponerer hovedsageligt kor- og orgelmusik, skønt andre instrumenter også er rigt repræsenteret. Han har blandt andet komponeret værker for Sveriges Kirke, Uppsala Universitet, Amtsmusikorganisationen, Sensus, forskellige katedraler og kor i og uden for Sverige.

Peterssons musik har repræsenteret Sverige til næsten ethvert nordisk kirkemusiksymposium siden 1980'erne. Hans musik fremføres i Europa og Amerika, og Per Gunnar Petersson modtager regelmæssige invitationer til at præsentere og udføre sin musik både i Sverige og i udlandet.

Pernille Louise Sejlund (DK)

Pernille Louise Sejlund (f. 1979) startede sin musikalske karriere i DR PigeKoret. Ud over at synge har Sejlund altid komponeret musik og nydt at eksperimentere med musik, når hun spillede klaver. I 2011 færdiggjorde hun sin kandidatgrad i komposition på Det Kgl. Danske Musikkonservatorium.

Pernille Louise Sejlund har skrevet musik til Michala Petri, DR PigeKoret, Trio Zoom, Ensemble Nordlys, Athelas Sinfonietta Copenhagen, Copenhagen Phil, Ålborg Symfoniorkester og Storstrøms Kammerensemble.

Den røde tråd, der løber gennem Sejlunds arbejder, er en følelse af nærhed og intimitet. Ord, følelser, stemninger og atmosfærer udgør ofte udgangspunktet og grundlaget for hendes musik.

Hendes musik har foruden Danmark været opført i Kina, Tyskland, Belgien, Frankrig, Sverige, Norge, Finland og England.

SUNLEIF RASMUSSEN (FO)

Den færøske komponist Sunleif Rasmussen (f. 1961) opvokset op på øen Sandoy Færøernes måske allermest anerkendte komponister. Færøerne og den nordatlantiske natur synes synonyme med hans musik, der giver associationer til både marehalm, Atlanterhavets salte havluft og vindblæste kyster.

Iboende i Rasmussens musik er ligeledes spor af både kolonitid, kulturhistorie og særligt færøsk folkemusik, som Rasmussen har formået at genoplive i nye former. Hans kompositioner følger ofte en naturlig kompleksitet, der kombinerer elementer fra både jazz og folklore såvel som fra den elektroakustiske og spektrale musiktradition.

Rasmussen er den første og indtil videre eneste færøske komponist, der har hjemtaget Nordisk Råds Musikpris. Den fik han i 2002 for symfonien Oceanic Days. Rasmussen har studeret i Norge og ved Det Kgl. Danske Musikkonservatorium.

Sunleif Rasmussen er repræsenteret under lørdagens program på NJORD Biennale 2020.

Sven-David Sandström (Se)

Sven-David Sandström (1942-2019) var en af vor tids betydeligste komponister. Sandström har komponeret mere end 500 værker i alle kompositionsmusikkens genrer, blandt andet opera, korværker, balletmusik, symfonier og kammerstykker. Især Sandströms kirke- og vokalmusik har nået et bredt publikum.

Sandström fik sit gennembrud med det modernistiske orkesterværk ‘Through and Through’ fra 1972, mens rekviemmet ‘De ur alla minnen fallna varslede et vendepunkt i hans kompositioner imod et lettere og mere romantisk tonesprog. Korværket bliver betragtet som et af de mest betydningsfulde i det 20. århundredes svenske musikkanon.

Igennem en årrække var Sven-David Sandström composer-in-residence ved Mogens Dahl Kammerkor.

NJORD | 30. jan – 02. feb 2020 | København

NJORD er Københavns biennale for ny, nordisk kunstmusik. Biennalen samler i 2018 en række komponister, musikere, visuelle kunstnere, digtere, instruktører o.a. i nordiske samarbejder omkring en række tværkunstneriske projekter.

TILMELD DIG NYHEDSBREV