MENU

undefined

Superstrings, conceptual computer artwork, Alfred Pasieka (2018)


SUPERSTRENGE - UNIVERSETS VIBRATIONER

At forestille sig, at vi og alt omkring os er vibrationer, er næsten det tætteste vi kommer på at blive ét med musikken. Lad dig forføre af den elegante teori om, at du selv og alt andet stof i universet består af vibrerende strenge.

Superstrengsteorien er forestillingen om, at universets allermindste dele er endimensionelle strenge, hvis egenskaber bestemmes af de resonanshastigheder, de vibrerer med.

Der er en skønhed i idéen om et univers, hvis mindste del er resonans. Men da den svenske komponist Karin Rehnqvist første gang hørte om superstrengteorien skabte det ikke associationer til uendeligt små vibrationer, men til lyden fra kæmpe strengeinstrumenter.

”Da jeg første gang hørte tale om strengeteorien [...], så jeg smukke lange strenge opspændt i rummet, ja over hele universet. Det fik min fantasi i gang. Hvilken fantastisk musik måtte ikke strengene kunne frembringe, hvis vi bare kunne høre dem.”  - Karin Rehnqvist, Composer-in-residence NJORD 2022

Denne idé fik hende til at skrive et værk for yderst synlige og håndgribelige strenge: Strygekvartet og kantele, det traditionelle karelisk-finske strengeinstrument med en klokke-lignende lyd. Ved denne koncert løftes opgaven af det fremadstormende ensemble Nightingale String Quartet samt Ritva Koistinen, en af verdens absolut førende kantelespillere.

På disse strenge skaber Rehnqvist et værk fuld af mystiske klange og variation. ”Og de mikroskopiske usynlige strenge vibrerer sikkert også med” som Rehnqvist siger.

 

 

 

 

Fredag 20/1 //
// COPENHAGEN CONTEMPORARY

18.30 Oplæg om Superstrengsteorien
Aftenen starter med et oplæg af astrofysiker og rumforsker Michael Linden-Vørnle efterfulgt af en samtale med Karin Rehnqvist om forholdet mellem musik og naturvidenskab.

19.30 Superstrenge - universets vibrationer

KAMMERKONCERT

Karin Rehnqvist (SE) 
All Those Strings! (2017) 
For Kantele & strygekvartet 

Arvo Pärt
Variationen zur Gesundung von Arinuschka
For kantele solo

Anders Koppel 
Strygekvartet nr. 4 (2016)

 

MEDVIRKENDE
Ritva Koistinenkantele 
Nightingale String Quartet

 

21.00 Late-night koncert: Per Nørgårds drømme 
Rhizom – for solo cello og jazzimprovisation (2007)  af Per Nørgård med cellisten Jakob Kullberg, pianisten Søren Kjærgaard og jazz trommeslageren Kresten Osgood.

Late-night koncerten er inkluderet i billetten.

 

ENTRÉ: 200 kr. / 100 kr. (stud., pensionist, ledig)
KØB BILLET

 

ADRESSE // BLÅGÅRDS PLADS, 2200 KBH N

 

NJORD | 19. - 21. JAN. 2023 | KØBENHAVN

NJORD er Københavns vinterfestival for ny, nordisk kunstmusik. NJORD samler en række komponister, musikere, visuelle kunstnere, digtere, instruktører o.a. i nordiske samarbejder omkring en række tværkunstneriske projekter.

TILMELD DIG NYHEDSBREV